Recomposed

Movement 3 Movement 6

Carl Craig & Moritz von Oswald – Recomposed Vol. 3 e o mancare vegetariana gatita fara foc din bunul simt al proportiilor, doar prin cunoasterea exacta a ingredientelor. Vizita unor bucatari americani, care aparent n-au gustat decat burgeri, intr-un restaurant ruso-francez – un pretext pentru un experiment gastronomic anacronic dar care pe final declanseaza o orgie chimica a gusturilor, eliberate de anatomia terminatiilor nervoase.

Cum au ajuns doi exponenti ai scenei electronice din Detroit sa reorchestreze, sa reconstruiasca operele lui Maurice Ravel and Modest Mussorgsky (vorbim de „Boléro” si „Imagini dintr-o expozitie”)? Primul exemplu in acest sens l-a dat Ravel care a reorchestrat „Imagini dintr-o expozitie” in maniera-i impresionista, ca o continuare fireasca a romantismului lui Mussorgsky. Un pretext suficient ca sa readuci la lumina doua opere, sa recompui in stilul scenei techno americane, o inregistrare a filarmonicii berlineze, dupa o idee parca imprumutata din fanteziile minimale ale lui Philip Glass.

Albumul exploreaza diferite teme cu diferite stiluri instrumentale, de la dark ambient, la jazz sau dance-house, uzand de percutie si interludiile dub sau de clasicele spatii largi, ambientale, ce te lasa sa respiri, desprise parca din operele lui Brian Eno, cu backbone-ul venind din primele experimente contemporane ale serialismului. Deseori abuzeaza de mijloacele minimale prin care isi acopera bucatile de sampling. Urmareste linia unei spirale, care calatoreste prin spatii comune catre locuri uimitoare, unde te afli placut surprins de chipuri stranii, celeste, dar care totusi iti amintesc de franceza (sau rusa) vorbita acum 100 de ani in muzica clasica si care incepea sa sune a idiom straniu si pur, venit parca din spatiu. Carl Craig


Lasă un comentariu