Screaming Masterpiece [2005]

Screaming Masterpiece nu e un documentar obișnuit.

La Screaming Masterpiece nu merită să te uiți în grabă. El trebuie văzut în liniște și pe îndelete. Pentru că sunt șanse mari să te absoarbă și să te facă să stai pironit cu ochii pe el și cu urechile bine ciulite.

L-am văzut prima dată la TIFF, în 2006, când știam vreo 3-4 trupe islandeze și întâmplător îmi plăceau. Atât știam despre film, că este despre muzica și multitudinea de trupe care provin din țărișoara asta atât de puțin populată.

Ca să compenseze parcă răceala climatului, oamenii de aici au început parcă să trasmită căldură prin ei: prin simplitate, prin caracter, prin muzică. Oameni care nu se întreabă oare ce dă bine pe piață, ci care cântă ceea ce simt, folosindu-se de tot ce au la îndemână drept instrument. Muzicieni care nu se ceartă între ei și-și scot ochii, ci care cântă fiecare cu fiecare în diverse combinații ce se formează în grupuri și formații și orechestre și…

După vizionarea acestui film mi-am dat seama că muzica islandeză e un stil muzical aparte, că are un ceva care-o diferențează de restul. Și așa s-o născut în mine o afinitate aparte pentru tot ce iese din tărișoara asta.

For the most part, Icelandic music…is crap.  Maybe not the musicians, but everything about it. Everybody is always in such a hurry, there’s no budget and so on. And therefore, the results are bad.
Yet people keep asking me: „Why is Icelandic music so special?”
The reason is that all the bands that are any good, they all know that their music won’t be played on the radio, they know they won’t sell more than 200 albums in Iceland, especially if it’s a young band. So they make music just as they please.
Barði Jóhannsson (Bang Bang)

Nu o să spun ce trupe apar și ce nu, vă las pe voi să vedeți. Și puteți face asta, online,  AICI

Știu că este vechi, nu știu de ce nu l-am menționat până acum, dar tocmai l-am văzut iar și m-am umplut iar de căldură interioară.

Reclame

About cherrypick


4 responses to “Screaming Masterpiece [2005]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: