Kumm – Far From Telescopes

De departe cel mai accesibil album Kumm de pana acum, Far From Telescopes, e si cel in care trupa exceleaza ca sunet, fiind mult mai asezat si mai bine produs decat Angels & Clowns sau Different Parties. Iar in Silver Church l-am ascultat live si am ramas placut surprins, chiar si de piesele in prima auditie.

Intodeauna Kumm a uimit prin efervescenta prestatiilor live, in ciuda deselor schimbari de componenta din ultimul timp. Au avut piese remarcabile prin compozitii flamboaiante, deloc simple, dar suficient de pline de energie, ironie sau umor, incat sa atraga publicul. Pot spune ca fanii Kumm nu au fost niciodata fani de album ci fani care ajungeau la album, asociindu-l cu prestatiile live. Prin umare s-a creat cultul formatiei de art-rock, asociat unui sunet sofisticat, generator de show-uri care se terminau deseori in jam-uri fenomenale.

Apoi mi-l amintesc pe Oigan dansand pe mese la Shoni pe piesa Clocks de la Coldplay, pe acelasi Oigan cantand cu Amsterdams sau avandu-l pe Marius de la The MOood, invitat pe albumul solo (seamana cu solo-ul lui Moore de la Sonic Youth)…si mai recent, noul baterist e Paul de la Go To Berlin. Pot spune ca tot cei din Kumm au asimilat extrem de mult, in perioada de explozie a indie-ului, timp in care piesele vechi erau bucatile hardcore ale concertului. Prin urmare vad Far From Telescopes ca o sinteza Kumm a anilor 2000, de la new wave, la art-rock, la indie.

Imi place ca si-au propus lucruri extrem de simple. E greu pentru Kumm sa lucreze in felul asta: ma gandesc aici la eclectismul lui Angels & Clowns si la ambivalenta  alternativ/new wave de pe Different Parties. Si e minunat ca au reusit sa sune bine, simplificand mult. E atat de direct, inca de la Mister Superman si Beautiful Country – piese centrate pe riffuri de chitara ce imi amintesc de Sonic Youth, la fel cum Sleepwalk/Fishing In The Swimming Pool rezoneaza cu Snow Patrol/Coldplay sau Police cu Radiohead. Toate sunt piese excelente care ar putea concura oricand cu aceste formatii … La fel, Bird’s Eye View si Monkey In Your Stereo ar putea sa fie foarte bine cantate de The MOood :p

E cel mai concis Kumm. Poate trezi pasiuni si declansa reactii love/hate. Sunt piese la care la prima ascultare mi-au placut si pe care le-am detestat…spre exemplu, la aparitia single-ului Morsa – Man In A Can – o structura prea naiva care nu-mi spune nimic. Idem pentru Pink Baloon, unde pop-ul poate deveni usor cliseu. Dar Far From Telescopes e un excelent album pop, un album care alimenteaza obsesii, cu cat il asculti mai mult; pe langa cele 2-3 piese care nu imi plac (dar care, a propos, au fost excelente in concert), toate celelalte pot creste, sunt potentiale narcotice, infiltrate in cotidian, in calatoriile spre Vama Veche, in prieteni, in aerul rece al diminetii, pe care le descoperi frumoase si de care devii dependent…Si asta departe de ecuatiile complicate ale vietii. Muzica rezoneaza in locuri departe de tehnologii state of the art. Viata e frumoasa si cu televizorul si cu monitorul inchis. E un drum de la Blue Screens & Xrays la (Bad Day). Un drum de la Cluj la Bucuresti care a durat 10 ani. Far From Telescopes e ceea ce descoperi atunci cand se termina orice drum, cand iti lasi masina pe autostrazile gigantice si incepi sa simt pamantul sub picioare. Acolo realizezi ca viata se intampla si departe de lentilele care strang intreg Universul in lumi comprimate ce ti se ofera pe tava. Kumm vor fi tot timpul buni chiar si fara sa fie examinati prin lupa imensa, absurda a stardomului.

Concert photos: slideshow

DSC_0860 DSC_0864DSC_0895DSC_0933DSC_0996DSC_1009

DSC_0878DSC_0890DSC_0903DSC_0927DSC_0945DSC_0955DSC_0951DSC_0991DSC_0881

Reclame

5 responses to “Kumm – Far From Telescopes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: