Holger Czukay @ Roundhouse London (Short Circuit Festival)

Weekend-ul trecut a avut loc in Camden, Londra festivalul de muzica electronica Short Circuit, o ocazie excelenta de a-l vedea live pe unul dintre muzicienii mei preferati, Holger Czukay. Probabil multi il cunosc ca fiind unul dintre fondatorii grupului german Can sau ca elev al lui Stockhausen. Influenta sa asupra muzicii de astazi e nebanuita si subestimata (si in special cei ce asculta muzica electronica sau cu influente electro ar trebui sa stie de el) si ce ma uimeste e ca a fost tot timpul racordat la nou (albumele din anii 80 abordeaza ironic si excentric temele synth-pop care erau in voga atunci)

Festivalul Short Circuit s-a desfasurat la Roundhouse, cea mai buna sala de concerte pe care am vazut-o pana acum, o fosta fabrica transformata in scena victoriana pentru teatru/muzica. Acolo au cantat The Doors, Jimmy Hendrix sau Rolling Stones iar acum e o efervescenta continua care inconjoara acel loc, cu evenimente in fiecare an, un studio de inregistrari, multe trupe tinere si multe, multe concerte.

Din toata emulatia de creativitate, organizatorii au ales un cor experimental format din tineri, pe nume Underground Choir, sa deschida concertul Holger Czukay si festivalul. Pentru mine a fost o surpriza placuta, acel cor amintidu-mi oarecum de Ligeti, dar impins la extremele experimentale ale culturii pop. Poate ca arta corala n-a fost niciodata mai aproape de cotidian.

DSC_0129

Apoi a intrat pe scena Holger, pentru prima parte a serii in care a prezentat diverse clipuri asociate fiecarei etape din cariera sa, a vorbit despre CAN, Anglia si colaborarile din prezent. A fost o introducere utila in opera sa, pentru a intelege mai bine partea a2-a, concertul propriu-zis.

Concert care a continut remixuri, piese are, reorchestrate sau unreleased. Nu a fost un live in sensul de interpretare ci mai mult un performing-act, sample-urile fiind mixate si manipulate live, instrumentele (chitara sau trombon) suprapuse peste acestea.

Deseori Holger lasa impresia unui savant excentric al muzicii, prin simtul ciudat al umorului si prin reflexe neasteptate, fapt care poate fi observat si in muzica.

DSC_0145

DSC_0147

DSC_0154

Am reusit sa inregistrez o parte din remixul Boat-Woman Song si ceva dintr-un cantec mai nou.


Apoi din cele aproape 3 ore de muzica mi-au mai placut piesele unreleased de la CAN si cele din colaborarile cu U-She, Eno. A incheiat cu un discurs despre sampling-ul in prezent, cand il poti lua pe Elton John spre exemplu si ii poti distribui vocea intr-un context total diferit ca apoi sa foloseasca sample-uri din Nico intr-o secventa geniala.

Holger Czukay a vorbit despre ultima dimineata a mentorului sau, Karlheinz Stockhausen, si despre ultimele sale cuvinte: „Am gasit un nou mod de a respira”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: