Bela Fleck – banjo-ul se intoarce acasa

Bela Fleck – Kinetsa

Am ascultat mult asteptatul Throw Down Your Heart – Africa Sessions: Tales From the Acoustic Planet Vol. 3, de la jazzman-ul Bela Fleck.
Albumul e o calatorie intensa in inima Africii, un road movie pe un alt continent si in trecut, in istoria bluegrassului. Dialogul cu muzicieni cunoscuti africani (Oumou Sangare, Toumani Diabate, Bassekou Kouyate) sau cu oameni din sate uitate de lume, seamana cu tripurile lui Taj Mahal in Africa si India si schimba cursul prejudecatilor legate bluegrass ca element al culturii coloniale puritane. Pentru ca, in esenta, acest instrument e o variatiune a unei laute africane numita akonting, adusa de sclavi in America, dezvoltat mai apoi (inclusiv de Fleck) ca stil de a canta, numar de corzi, acordaj si fingerpicking.
M-a impresionat puterea de adaptare ca performer a lui Bela Fleck ca performer (a cantat cu atatia muzicieni din diferite zone ale Africii negre, diferite stiluri de a canta). Notele albastre iesite din banjo merg perfect pe orice fraza muzicala de parca acele sunete n-ar fi rezultatul unui jam-session, ci rafinarea catorva secole de traditie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: