Desert Crossroads


Etran Finatawa – Jama’aare

Un blues man ar putea sta zile intregi cantand. Doar prin acordarea diferita a chitarii pot rezulta diferente tonale ce modifica aproape integral cromatica unei piese. Acum daca ne intoarcem la radacinile notelor albastre, undeva in vestul Africii, ii gasim pe muzicienii de la Etran Finatawa, care reprezinta doua mari culturi din Niger.

Tuaregii, oamenii albastri ai desertului, vin cu o muzica nomada, care in esenta vorbeste despre libertate, o muzica  fundamentata de inovatiile muzicale, folosirea instrumentelor, mai nou a chitarilor electrice acordate intr-o cheie diferita(Ichumar), astfel incat suna ca armonie foarte aproape de acusticele traditionale.

Wodaabe sunt alt trib nomad din Niger, ale carui cantece sunt dominate de polifoniile vocale, foarte aproape de muzica culturilor sub-sahariene. La fel ca la tuaregi, e o muzica atonala in care ritmul joaca un rol extrem de important (o diversitate de instrumente de percutie, clapping).

Etran Finatawa este rezultatul unei intalniri fericite intre doua triburi la Festivalul Desertului din Mali, in urma cu cinci ani intre trei Tuaregi si trei Wodaabe-Fulani. Cantecele sunt in Tuareg Tamashek si in Wodaabe Fulfulde si ca orice blues sunt „healing songs”.

Reclame

2 responses to “Desert Crossroads

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: