Iannis Xenakis si mitul lui Er

„…the reports of dozens of machine guns and the whistle of bullets add their punctuations to this total disorder. The crowd is then rapidly dispersed, and after sonic and visual hell follows a detonating calm, full of despair, dust, and death. The statistical laws of these events, separated from their political or moral context, are the same as those of the cicadas or the rain. They are the laws of the passage from complete order to total disorder in a continuous or explosive manner. They are stochastic laws.”

Iannis Xenakis – Diamorphoses

Iannis Xenakis nu a fost un compozitor educat in spiritul clasic. Opera sa vine din spatii care respira cu o precizie infinitezimala, dupa un calcul stocastic. Sunetul este propagare, reflexie, difuzare, ecou. Sunetul este spatiu, este distanta dintre spatii. Este translatarea distantelor interioare in liniile precise care unesc un aparent haos. Iannis Xenakis este Arhitectul…creatorul unui labirint grecesc dispus intr-o inginerie disonanta…intr-o dogma psihedelica unde mitologia intalneste muzica si calculul infinitezimal.

In ultima saptamana am ascultat La Legende D’Eer, o opera tesuta parca din membrana translucida a acelor fiinte anorganice. E straniu ce poate face muzica, cum cateva sunete, cateva compresoare te pot aduce in stari care transced viata organica. Nu mi se pare ciudata pasiunea unui ateu pentru transcendenta. Xenakis nu realizeaza disolutia realului prin inversiunea legilor fizice ca in religiile monoteice. Ceea ce face el seamana cu masinile lui Swedenborg, se circumscrie unui cerc infinit al legilor universului care nu contrazic formulele matematice. O monadologie sub semnul teoriei relativitatii dupa care calatoreste atent si profund din lumea prozaica a dogmelor in cea a fantasticei experientei a cosmosului.

Din acest punct de vedere experienta cognitiva adusa de La Legende D’Eer e complementara lucrurilor pe care le stiai; e un act de metempsihoza; e ca un bulgare de zapada care se rostogoleste, te prinde si te conduce catre lucruri. Nu exista revelatie in sens religios. Doar cunoastere, un alt mod de a privi. Exact ca in dialogurile lui Platon sau in samanismul pre-columbian.

La Legende D’Eer nu e o transpunere a mitului lui Eer ci mai degraba un punct de confluenta unde se intalnesc toate miturile care au ca punct de plecare imortalitatea si transmigratia sufletului, problema morala si reincarnarea (Bardo Thodol, Cartea Egipteana a Mortilor).

Ascultand aceasta opera, care e compusa dintr-o faza preliminara, calatoria in sine si coborarea, ai stari care seamana cu experientele celor care au incercat pentru prima data peyote sau lsd. Te intalnesti cu proiectia ta numinoasa in spatii convexe in care lumea e imobila, colcaie in faguri de lumina si culori si formeaza fractali ciudati care iti amintesc de matricile in care e turnata natura barbara.

Daca simpla inregistrare stereo are o asemenea incarcatura ezoterica nu pot decat sa-mi imaginez cum ar suna o inregistrare necomprimata sau live-ul original, din 1977…intr-un spatiu special(numit Diatope – inaugurarea centrului Pompidou), cu proiectii de lasere, cu texte din Dialogurile lui Platon, Pascal, un astrofizician vorbind despre supernove, lumini, oglinzi, un act care planeaza asupra ta cu intreaga forta a labirintului.

Mitul lui Er din Republica de Platon

Un articol interesant despre Muzica in opera lui Platon

[Info & maybe download]

Edit: Din dorinta de a accentua importanta spirituala a experientelor anexe, poate am folosit de prea multe cuvantul ‘labirint’, care nu-si avea locul intr-o descriere a acestui album, o calatorie luminoasa catre miezul revelator al cosmosului, care nu are nimic in comun cu spatiile fara de iesire si cotloanele labirintului.

Reclame

3 responses to “Iannis Xenakis si mitul lui Er

 • PBK

  PBK here… huge admirer of Xenakis’ work… One of my compositions, in collaboration with Zenial from Poland, is included in the Russian mp3 release Trbute To Iannis Xenakis. You can download that here:

  http://rapidshare.com/files/151415121/VV.AA.rar

  You can also find my rare cassette release collaboration with Vidna Obmana, titled „Depression And Ideal” at my blog, The Sound Genetic:

  http://soundgenetic.blogspot.com/

  There are more free album downloads there:

  -PBK-The Mescaline Tracks (psychedelic electronica)
  -PBK-Headmix (psychedelic electronica)
  -4/4 Quartet-Ode To Sony’r (jazz/rock freenoise fusion)
  -De Fenestra w/PBK & Guillermo Gregorio(Hat Art Recording Artist)-Chicago Pieces (free jazz fusion)
  -Acclimate-Dreams Into Dust (industrial drone)

  …AND MORE!
  Download, Share, Review, Repost!

 • babylonoise

  hello PBK and thank you so much for this tribute. i’ve recently discovered the works of xenakis and i was surprised to find out he was born in my country. i am amazed of what i am listening. he is one of the most influential contemporanean composers and his ideas are so innovative.
  this tribute is an impressive work as resurrecting masters like stockhausen and xenakis is decisive for the electronic music today.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: