FREE TIBET

free tibet

Am facut aceasta fotografie in primavara la Viena in timpul unei demonstratii „Free Tibet” care a fost imediat insotita de o contra-manifestatie a unor persoane cu steaguri ale Chinei, trimisi de ambasada din Viena. Printre cei cu steaguri chineze era un baiat cu nume tibetan. E incredibil sa vezi cum o ideologie iti poate sterge trecutul.
In China viitorul se construieste stergand nume, oameni, aruncand in inchisoare, ridincand constructii oribile fara memorie pe locul templelor, vopsind albastrul nemarginit al cerului intr-un rosu abrutizant. Dincolo de luminile Olimpiadei sta o noapte rosie nesfarsita, doar cu cinci stele, mereu aceleasi (steaua mai mare simbolizeaza partidul iar cele mici poporul…stele mici,din ce in ce mai mici). E important sa stiti ca au murit oameni sa construiasca acele stadioane, ca acea ceremonie de deschidere nu e decat o telenovela si la cativa kilometri de ea sunt oameni in inchisori si oameni traind cu mai putin de un dolar pe zi.
Cenzura in China, la fel ca in Europa, la fel ca oriunde in lume, dar mai ales ca in Statele Unite sau Romania, imbraca forme brutale si absurde. Se filtreza rezultatele cautarilor pe unele motoare de cautare, se blocheaza accesul pe unele domenii, se sterg post-uri de pe blog-uri. Insa nu pot ei sa stearga, cat putem noi sa scriem. 🙂
Cand simpla referire la Tibet iti poate aduce privarea de libertate, atunci intoarcerea la traditiile muzicale din acea zona e un act de curaj. Sa Dingding canta o mantra tibetana de 100 de silabe interzisa in China, vajrastva, si de aceea multe din piesele ei au si versiuni in chineza si uneori intr-un limbaj improvizat. E acceptata ca atare si pentru ca foloseste multe din structurile muzicale native ale Chinei, dincolo de muzica pop.

China a fost tot timpul un spatiu multietnic intre mongoli, tibetani, manchu, insa partidul s-a folosit de principiul unitatii in diversitate pentru a-i uni pe toti intr-o alta religie, cu dogme ideologice. „Free Tibet” e un slogan occidental si nimic mai mult, daca se ascunde doar in spatele unui steag. Oameni ca Sa Dingding si Dadawa aduc mai multa profunzime decat stingerea unei torte olimpice. De altfel Dalai Lama nici nu vrea un stat Tibet ci libertate pentru oamenii de acolo, autonomie.

Sa Dingding – Holy Incense

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: