Alabama 65

Maria mi-a trimis cateva poze dintr-o America disparuta, pe care o gasim doar in carti sau pe site-uri ca acesta. De aici pot rataci prin lumi nebanuite, pot vedea oameni, le pot citi ulcerele, sifilisurile, nevrozele, excesele, moarte si viata; le pot vedea pana si scobiturile din inimi ca niste svaitere dilatate pana la disolutia totala a masei proprii in vid, niste caverne pustii, alveole umplute cu batai seci de ceas. Unde se duce acest timp? Unde sunt toti acesti oameni? Plimbandu-ma peste ce au fost odata toate aceste poze sunt coplesit, ma sufoca atata viata, refuz sa cred ca ea nu mai exista, ca locul ei a fost luat de structuri perfecte, imbracate in sticla rece, ca toata aceasta lume e abandonata undeva in apendicele speciei. Universul risipeste frumusete cu o fantezie schizoida.


Alabama 65 – Please Don’t Go


Alabama 65 – I Paid My Fee


Alabama 65 – Fast Living

Ca de fiecare data, ceva legat de muzica imi surade cu ironia unui demiurg. In timp ce umblam pe site-ul respectiv, undeva la radio se auzea Alabama 65, uluitoare evocare a acelor vremuri. A fost suficient ca sa porneasca o avalansa de referinte literare de care aproape uitasem. Printre ele e si „Primavara neagra” a lui Henry Miller din care am gasit acest fragment:

Ca fiinta omeneasca ce rataceste, in amurg si in zori, la ore stranii, nepamantene, simtamantul de a fi singur si unic ma reconforteaza intr-o asemenea masura incat atunci cand, aflat in mijlocul multimii, nu mai par a fi om ci doar o simpla particula, un scuipat, incep sa ma imaginez singur in spatiu, fiinta unica, inconjurata de magnifice strazi pustii, un biped uman umbland printre zgarie-nori cand toti ceilalti au fugit, iar eu sunt singur, mergand, cantand, stapanind pamantul. Nu trebuie sa cercetez buzunarul de la vesta ca sa dau de sufletul meu, el este acolo tot timpul, izbindu-se de coastele mele, bombandu-se, crescand din cantec. Daca tocmai ma intorc de la o adunare unde s-a cazut de acord ca totul este mort, asta nu inseamna ca acum, in timp ce merg pe strazi, solitar si identic cu Dumnezeu, stiu ca aceasta este o minciuna. Dovada mortii se afla permanent in fata ochilor mei; dar aceasta moarte a lumii, o moarte care are loc in fiecare clipa, nu se deplaseaza dinspre periferie inspre centru, sa ma inghita, ea sta la picioarele mele, se indeparteaza de mine; si propria mea moarte e mereu cu un pas inaintea mea. Lumea e cea care-mi ogindeste agonia, aceasta lume care moare odata cu mine, cu cel care peste o mie de ani va fi mai viu decat acum si lumea in care mor acum va fi si ea mai vie atunci, cu toate ca s-a stins in urma cu o mie de ani. Cand fiecare lucru e trait pana la capat, nu exista nici moarte, nici regrete, si nici macar o falsa primavara; orice moment trait deschide un orizont mai larg, mai cuprinzator din care nu e nici o scapare decat in a trai.

Visatorii viseaza de la gat in sus, in timp ce trupurile lor sunt bine legate de scaunul electric. A imagina o lume noua inseamna a o trai zilnic, si fiece gand, fiece pas, fiece gest ucid si recreeaza, moartea aflandu-se mereu cu un pas inainte. A renega trecutul nu e destul. Trebuie sa actionezi ca si cum trecutul ar fi mort, si viitorul irealizabil. Trebuie sa actionezi ca si cum pasul urmator ar fi ultimul, si chiar este. Fiecare pas inainte este ultimul, si cu el moare o lume, si tu insuti. Suntem aici, ai pamantului nesfarsit, trecutul niciodata incetand, viitorul niciodata incepand, numai prezentul pentru totdeauna. Lumea lui niciodata-niciodata pe care o tinem in mana si o vedem, dar in care nu ne recunoastem. Suntem ceea ce ramane mereu neterminat, nicicand modelat pentru a fi recunoscut, tot ceea ce exista, dar nu intregul, iar partile sunt cu mult mai mari decat acesta; numai un Dumnezeu matematician le-ar mai putea descurca.

Reclame

4 responses to “Alabama 65

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: