Symphony No. 3, Op. 36 (Henryk Górecki)

Afara ploua cu pisici si caini si lumea plange. Unii pe cei care au murit recent in China sau Burma, desi probabil ar trebui sa-i planga si pe cei care mor de cateva zeci de ani in tarile respective. E ciudat ca nu ai nevoie de vreo limba in care sa plangi sau sa simti durerea.

Urmatorul fragment e scris de Henryk Górecki dupa o fraza ramasa pe zidul unei inchisori Gestapo. Sunt locuri unde oamenii mor in masa de parca ar trai pentru totdeauna. Peretii inchisori erau plini de strigate ale unei existente abrupte (Criminalii!, Salvati-ma!, Sunt nevinovat!). Compozitorul polonez a ales un alt refren pentru detasarea si lumina care razbate din ea „O Mamo nie płacz nie—Niebios Przeczysta Królowo Ty zawsze wspieraj mnie” 🙂

Henryk Górecki-Symphony No.3 movement 2

Daca ar anunta cineva ca in mod sigur lumea asa cum o cunoastem va lua sfarsit peste 50 de ani, probabil ca am asista la o noua revolutie spirituala. Sau probabil lumea s-ar imparti in mici secte de fanatici care sa aduleze apocalipsa si cinici care sa adune secta proletariatul defetist.

Totusi nu sunt sigur ca stiind sigur ca vei muri peste 50 de ani, te va schimba brusc. Oamenii deja fac asta fara vreun motiv. Traim intr-un creuzet cu pastori puritani, transexuali, illuminati, gemeni mizerabili, ingeri negri, cyborgi, excentrici toti raspandidu-se cu fantezia unui cancer, dintr-unii intr-altii. Lumea e asa de cand limbile au fost separate. Daca asta e sfarsitul lumii, atunci se intampla de cateva mii de ani si ma fascineaza. Ma fascineaza cu obstinenta unui strain, aflat, sa zicem, la a treia generatie de emigranti, care incearca sa isi compuna in sine limbile in care a invatat sa traiasca.

Babylonoise a facut de curand un an de zile…Mare lucru-i muzica asta 🙂

Henryk Górecki si Arvo Part, unii dintre compozitorii mei preferati, m-au dus spre acest eseu despre modern si post-modern in muzica secolului trecut.

Reclame

2 responses to “Symphony No. 3, Op. 36 (Henryk Górecki)

  • a friend

    hmmm, in primul rand, La multi ani, Babylon Noise!:)
    In al doilea rand, ghiveciul asta existential in care ne balacim cu totii ne apartine tuturor, iar lacrimile mai sunt si consecinta propiilor greseli. Uneori am senzatia ca Pamantul vrea sa se scuture de noi. Si daca am mai avea cu totii de trait chiar si un an, mai sunt inca lucruri frumoase care sa ne smulga lacrimi de bucurie. Cum ar fi muzica buna.:)

  • Alarmism

    Somehow i missed the point. Probably lost in translation 🙂 Anyway … nice blog to visit.

    cheers, Alarmism

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: