Dengue Fever

Vreau sa vorbesc despre noul album al formatiei cambodgiene Dengue Fever, „Venus on Earth”, ca despre orice alt album rock*. Desi a fost inregistrat undeva in California, conceptul, influentele si vocea sunt 100% asiatice, dupa o calatorie a lui Ethan Holtzman in Cambodgia, unde a cunoscut febra Dengue si rockul cambodgian al anilor 60, puternic influentat de surf-rock-ul american.


dengue fever – seeing hands


dengue fever – sober driver


dengue fever – monsoon of perfume

Primul album (Dengue Fever) e o celebrare a radacinilor cambodgiene, o intreaga generatie (Sinn Sisamouth, Ros Sereysothea, Pan Ron) masacrata de khmerii rosii, cu influente psihedelice si…etiopiene. Ethan respira jazz ethiopian. Clapele sale sunt imbibate de acordurile lui Mulatu Astatke. In esenta, intreaga istorie a muzicii Dengue Fevere e o calatorie intre orient si occident care a durat cateva zeci de ani. Pentru ca surf-rock-ul preluat de artistii asiatici, era bazat si el pe teme orientale (Dick Dale, cel mai cunoscut chitarist de surf-rock avea origini libaneze). Al doilea album, „Escape From Dragon House”, migreaza spre tonalitati mult mai psihedelice si mai puti pop. Zach si Ethan Holtzman reusesc sa gaseasca o cale prin varietatea sonora a tropicelor si sa-si impuna propriile compozitii.

Al treilea album, „Venus on Earth” e o proba eclectica de rock alternativ, bazat pe riff-uri surf rock, teme pop ale societatii cambodgiene de dinaintea revolutiei khmerilor rosii, glam-ul bollywoodian si visul „all that jazz-ului” hollywoodian, cu unele linii scrise parca pe un Vox Continental, cu versuri in khmera sau in engleza dar cu imaginatia, improvizatia si spiritul alternativ al indie-ului (adus de partea occidentala a formatiei).

Seamana mult cu o vacanta all inclusive in Cambodgia. Cluburi lounge, moda occidentala stilizata oriental, orchestele care strecoara teme rock’n roll in interpretari sofisticate, salile de dans, posturile de radio ale armatei americane din tara vecina, aflata in razboi.

Good Morning Vietnam! Rock’n roll si surf-rock difuzat de Adrian Cronauer in Vietnam, ajungand pana in Cambodgia.

Good Morning Shadoloo! Cine si-ar fi imaginat?! O muzica distilata de trecerea anilor. Un schimb cultural. Mai multe calatorii. Si amintirea insangerata a khmerilor rosii…Dengue Fever.

Trailer la documentarul Sleepwalking Through the Mekong

Myspace

*Dengue Fever nu e world music, la fel cum nici Daby Toure nu e muzica traditionala africana. Suntem atat de prinsi in manifestarile anglofone ale rockului incat orice altceva nu se muleaza pe urechea noastra, decat daca vine dintr-un spatiu comun.
Reclame

7 responses to “Dengue Fever

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: