Daby Toure

Poate ca de la Urma nu am mai descoperit o muzica atat de universala in comunicarea unor emotii, stari, idei. Desi nu l-am vazut live pe Daby Toure, pot spune ca inregistrarile sale din concert, sunt mai mult decat o redare a unor cantece. Se intampla ceva viu:

Mansa la Rock en Seine 2007
Mi wawa cu Souad Massi, una dintre cele mai bune voci feminine din Algeria

Imi amintesc de un interviu cu Rachid Taha cand a fost intrebat de ce nu canta in franceza daca muzica sa are atat succes in spatiul francofon. A raspuns ca prefera sa foloseasca fracturile ritmice ale arabei. Daby canta rareori in engleza sau franceza si foloseste dialectele din diversele parti ale Africii. Wolof, soninké, pulaar sau o limba imaginara, desi nu inteleg mai nimic din ce spune, ritmul cuvintelor, dispunerea lor pe muzica le face sa transpara in calatoria catre sensurile lor. De fiecare data cand ascult Daby Toure ma aflu transpus intr-un spatiu nomad, care la prima vedere iti e strain, dar apoi iti cucereste sufletul prin universalitate.

Desi nascut in Mauritania, familia sa acopera o arie mult mai intinsa si pana sa se mute cu tatal sau in Paris, a trait in acest spatiu al Africii de Vest, cu toate dialectele vorbite acolo si cu toate influentele muzicale. Apoi a venit in contact cu muzica occidentala, cu Bob Marley si cu The Police, dar abia dupa ce s-a mutat la Paris a descoperit trupe ca Weather Report si Sixun. Ca majoritatea artistilor din acea zona a Africii nu canta un gen muzical cu o amprenta puternica a mbalaxului sau blues-ului african. E mult mai mult jazz, rock, reggae si multa munca in studio unde are loc calatoria muzicala a lui Daby Toure.

„Muzica pe care o cant e bazata pe explorarea compozitiilor originale. Sunt la fel ca un pictor care se trezeste pentru a picta. Ma trezesc dimineata, imi iau chitara si incep sa cant. Nu stiu spre ce ma indrept dar continuu sa cant.”daby toure – irisdaby toure – bibou

Daby Toure are trei albume scoase la casa de productie a lui Peter Gabriel si a fost invitat la Womad anul trecut.

Reclame

7 responses to “Daby Toure

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: