SEPTETO NACIONAL „Ignacio Piñeiro”

Muzica din Cuba cuprinde o varietate stiluri, moduri si influente, de la muzica traditionala spaniola, la cea africana. Niciun stil nu imbina mai bine, savoarea traditiei cu bucuria de a trai, ca son-ul cubanez: chitarile ca o manifestare a culturii hispanice, bongo si aportul sau la diversitatea tonala a interpretarii, maraca si clave fara de care nu exista son si in final contrabasul. Pe partea vocala se pastreaza acelasi sincretism intre cultura hispanica si cea africana, intre decima spaniola si dialogul solist-cor din muzica africana.

In aceleasi forme traditionale, son-ul a evoluat de la trio, pana la sextet. Acum 80 de ani in Cuba, un muzician numit Ignacio Piñeiro introducea pentru prima data trompeta intr-un sextet de son, infiintand astfel Septeto Nacional. In toti acesti ani formatia a concertat peste tot in lume si a fost nominalizata la un Grammy. Acum puteti sa faceti o comparatie intre Septeto Nacional, expresia traditiei si Buena Vista Social Club, un proiect comercial care nu are mai mult de 10 ani.

Am vorbit aici de formatii ca Arcade Fire, Mum sau Beirut pentru care instrumentele si obiectele din jur devin altceva, sunt modificate, exploatate pe principiul: orice poate scoate sunet si deveni muzica. La fel si in cazul son-ului, nascut pe la 1900 in zona estica rurala a Cubei. Oamenii nu dispuneau ca in Havana de pian sau de chitari spaniole, asa ca au experimentat. Bazat pe o structura repetitiva, son-ul a trait prin improvizatie. Cu timpul son-ul a devenit popular si in capitala cubaneza si s-a urbanizat, a devenit mai stilizat.

I-am intalnit in Viena, unde fusesera la festivalul de jazz. Pe aceeasi etica a improvizatiei, Enrique avea o chitara Fender modificata(in 3 corzi dublate) care facea minuni iar in aeroport bassistul repeta la contrabasul cu sarma izolata in loc de corzi. Apoi au concertat in Bucuresti, unde am fost invitat de Frank, bongocero-ul si managerul si unde am reusit sa filmez acest clip. Tremenda musica!

Pe 13 decembrie, Septeto Nacional a implinit 80 de ani. Feliz cumpleaño amigos!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: