R.I.P. Stockhausen

Saptamana trecuta a murit unul dintre pionierii muzicii electronice, Karlheinz Stockhausen. E imposibil de imaginat cum ar fi aratat muzica (pop sau avandgarda clasica) fara el. Mi-e foarte greu sa cred ca Pink Floyd sau Beatles ar mai fi sunat la fel, ca ar mai fi existat tot curentul Kraut Rock sau toata avalansa de muzica bazata pe sintetizatoare din anii ’80.

Sunt extrem de sigur de ce faptul ca tu, cel ce dansezi minimal/trance in Crystal ai fi pur si simplu altundeva acum daca numele lui Stockhausen ar fi sters din istorie. Uneori ma intreb in ce lume traim noi doi, la ce oare te poti gandi in unele momente, coplesit de gravitatea unei stari sau situatii. Sau daca lasi pur si simplu totul sa alunece intr-o stare de inconstienta si preferi sa-ti inneci starile proprii in rutine zilnice sau pastile, atunci cand adulmeci febrilitatea. Sau preferi sa plonjezi in ea, fara sa-ti avertizezi propria realitate de socurile repetate pe care muzica ti le administreaza zi de zi, mutatis mutandis.

Initial am vrut sa pun aici o compilatie dedicata lui care ar fi trebuit sa contina o mare parte dintre artistii influentati de el (Frank Zappa, Pink Floyd, Beatles, Jefferson Airplane, Grateful Dead, Bjork, Sonic Youth, Aphex Twin) sau dintre cei care au studiat cu el (Can, Kraftwerk).

Dar e de ajuns o piesa care sa curga, sa curga, sa curga…
Karlheinz Stockhausen
luntrea
apele inflamate ale cerului

Holger Czukay – Boat-Woman-Song

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: