Muzica lumii pe strazile marilor orase

Pe fundalul valului de xenofobie ce a cuprins Italia, o buna parte a Europei si desigur, Romania si dupa concertul din Bucuresti al celor de la Pink Martini, am decis sa scriu despre doua nume care s-au impus in Franta si Italia dupa ce multa vreme au cantat pe strada.

A canta pe strada in occident nu are deloc aparenta derizorie a suntelor inghetate intr-un metrou est-european, prinse acolo ca intr-un glob de cristal. Muzicieni din toata lumea, cu diferite grade de educatie si diferite bagaje de cunostinte muzicale, in mare parte emigranti, fuzioneaza intr-un spectacol exuberant care imi aminteste de spectacolele ambulante din burgurile evului mediu.

Orchestra di Piazza Vittorio – 15 muzicieni, 11 tari, 3 continente, 8 limbi , instrumente si vieti diferite – muzica lor, muzica fiecaruia si muzica oricui pana la urma.

Orchestra di piazza vittorio

Desi s-au format si au cantat mult in Piazza Vittorio din Roma, au avut sute de concerte cam in toate orasele mari. Muzica lumii pe strazile marilor orase si apoi pe autostrada. A aparut si un film despre aceasta formatie, un road movie, care din nou imi aminteste de artist ca un calator, doar ca in World Music, insasi muzica e cea care calatoreste.

Tarareando

Lo'Jo

Lo’Jo, un nume cu rezonanta universala, mai mult o caravana muzicala decat o formatie sui generis, au inceput sa cante acum 27 de ani in Angers, in acelasi spirit al spectacolului de strada. Desi aduna influente majore din diferite culturi, vodevil, punk, muzica franceza, Lo’Jo fac o muzica accesibila, universala.

„Je peux l’emmener partout, il est léger, ne demande pas d’électricité convient à ma manière de jouer. Rythme, mélodie et harmonie, l’ADN de la chanson est dans la main gauche, alors qu’avec les soufflets, la main droite fait rentrer l’énergie universelle.”

Denis Péan

Desi la inceput un trio, apoi un sextet, formatia strange in jurul unui album 10-14 muzicieni cu background cultural diferit. Spre exemplu, albumul Bazar Savant e o perpetua calatorie muzica prin simboluri si sensuri universala tocmai prin varietatea si mobilitatea sonora. Si ei au aparut in diferite documentare ca o formatie care se misca mult pe meridiane. Sunt destul de cunoscute calatoriile la festivalul desertului din Timbuktu, Mali. Si sa nu uit de genialul lor baterist.

Un grand voyage

In cele din urma, putem vorbi de toleranta si de lucruri care ne unesc si fara indoiala putem include si muzica printre ele. Si putem compara aceste doua experiente muzicale cu cel numit Pink Martini, la fel de valoros, dar mult mai static, american, cu background in jazz-ul din NY sau Chicago, mai putin boem si mai mult burghez.

Reclame

2 responses to “Muzica lumii pe strazile marilor orase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: