La est de Paris

Unul dintre cele mai recente documentare ale CNN in Asia vorbeste despre muzica Vietnamului, despre diversitatea impresionanta a instrumentelor si despre formele care conserva peisajul sonor.

De-acolo a plecat spre Paris, Huong Thanh la 17 ani, impreuna cu parintii ei, o familie de muzicieni cai luong. A trecut ceva vreme pana cand Huong Thanh, cantand o perioada cu ansambluri traditionale, in restaurante vietnameze si in cercurile de emigranti, a ajuns sa fie cunoscuta in Paris, in Franta, apoi in intreaga lume, pentru a lua anul acesta premiul „France Musique des Musiques du Monde”.

Momentul crucial pentru Huong Thanh a fost intalnirea cu un alt muzician de origine vietnameza, Nguyen Le, un multi-instrumentist cu influente ce vin din jazz, rock dar si din muzica traditionala asiatica, care a fost deseori asociat cu nume ca Ray Charles, John McLaughlin, Michel Petrucianni, Markus Stockhausen, Trilok Gurtu. Colaborarea cu Le a insemnat in primul rand inovatie, desprinderea de puritanismul formelor muzicii tranditionale, asimilarea muzicii contemporane, jazz-ul.

Nguyen Le a produs Moon and Wind, Mangustau, Tales of Vietnam si Dragonfly, toate devenind cunoscute intregii lumi. Ce ma impresioneaza ascultandu-le, e ca muzica si-a pastrat spiritul traditional. Poti sesiza ca e ceva asiatic, instrumente traditionale, ca nu mai sunt armoniile muzicii europene dar cu toate acestea muzica lui Huong Thanh te atinge pentru ca mesajul ei e universal, e world music.

Video:
Huong Thanh trio in concert la Satelite Cafe via MyspaceTV

Audio:
Bakida

Smooth Delta Song

Website
Myspace

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: